Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Každému co jeho jest ...

Dnes večer jsem se se zájmem na České televizi podíval na Reportéry ČT. Zaujala mě reportáž o knížeti Schwarzenbergovi. Mrzí mě, že v reportáži nepromluvil taky pan Schwarzenberg. Myslím si, že by pana Kotrbu elegantně setřel, stejně jako lejno ze svých bot, když nedej bože do něj šlápne. Skoda, mohlo být více zábavy.

Nyní už ale vážně. To, že Schwarzenbergové patřili mezi vysokou šlechtu zemí koruny české je fakt. To, že Schwarzenbergové užívali titul knížat je taky fakt. Je i faktem, že přišli po Bílé hoře. Faktem je i to, že šlechtické tituly byly zrušeny zákonem z roku 1918. Tedy šlechtu oficiálně nemáme a monarchie není naším zřízením. To jsou jen základní fakta, která však nemají nic společného s tradicí. Je uplně jedno, zda někomu říkáte kníže nebo pane. Obzvláště když je to slušný člověk, který je jistě příkladem toho, jak břemeno tradice a výchovy formuje excelentní jedince.

A tady mě právě nejvíce pobavil pan Kotrba, který v reportáži argumentoval tradicí a úctou k historii. Pan Kotrba je novinář a to je mu omluvou, protože jeho počty a základní erudice jsou totální katastrofou. Jen na okraj, republika vznikla v roce 1918, to je před 92 lety. Pokud je mi známo, tak féudální zřízení a tedy v jistém smyslu i monarchie tu byla od devátého století, kterému zde vládli Přemyslovci a Slavnikovci. Tedy pomalu tisíc let. Pak se tedy ptám, jaká je to tradice pane Kotrbo? 1:10 je teda sakra malý poměr tradice republiky k monarchii!!!

Pokud budu hodnotit hlavy států, které pan Kotrba zřejmě pomíjí ve své lasce k republice a její tradici, tak musím konstatovat, že pro mě osobně jsou hlavy státu jako Kare IV. Lucemburský či Přemysl II. Otakar Přemyslovec nebo dokonce Marie Teresie Habsburská daleko většími personami než pan profesor Masaryk. Jsem toho názoru, že pan Masaryk byl pouhý zamindrákovaný antigermanistický štváč, který pod praporem českého nacionalismu vyhnal "němce" z čech.  To zda to bylo ku prospěchu nemá cenu hodnotit - kdyby slunce ráno nevyšlo nad obzor taky nemá cenu řešit. Posléze byla Masarykovi přidána aura otce vlasti a byl prakticky svatořečen. Dle mého názoru úplně bezdůvodně. To že náš stát mají na svědomí Přemyslovci a po nich jdoucí potomci a příbuzní az k císaři Karlovi už nikdo neřeší. Masyrky je stvatý a ukamenujem každého, kdo se o něj otře. Jak ovce hnané na pastvu.

Co je taktéž nutno říci je to, že tradice francouzské revoluce, které tak pan Kotrba v reportáži vzýval přinesla taky pěknou pohromu. Například gilotinu, Napoleona, evropu v plamenech od Madridu po Moskvu, na hlavu postavený kontinentální právní řád a také se k moci dostali lapkové a lupiči.

Nikdo už pak nepostřehl drobný detail a to, že kdyby nebylo Karla knížete ze Schwarzenberga, tak by Masaryk zůstal v americe v exilu. Kdyby se za toho nacionalistického štváče nepostavila právě pobělohorská česká šlechta, tak by ani pan Kotrba neměl k čemu vzhlížet!

To jestli někdo užívá šlechtický titul z historické setrvačnosti nebo zda je tak titulován je přece úplně irelevantní! Nadruhou stranu bych drtivou většinu příslušníků historické české šlechty tituloval. Proč? Protože právě to jsou ti lidé, od kterých by jsme se měli učt! A co? Třeba pokory, úcty, tradice či dokonce mnohdy chybějící elementární slušnosti!

Autor: Petr Ugrin | úterý 20.7.2010 23:51 | karma článku: 14,46 | přečteno: 1216x
  • Další články autora

Petr Ugrin

Vybírat daně ANO!

Chápu snahu vllády pořádně vybírat daně, nicméně platit daň z toho, že jsem dle zákona jinou daň ztržil a řádne odvedl, je na hlavu postavené. Takovéto daně nikdy platit nebudu i kdybych do kriminálu měl jít! Jde o princip!

13.5.2016 v 7:15 | Karma: 34,98 | Přečteno: 2872x | Diskuse| Politika

Petr Ugrin

Kdo jsou Češi? Že by převlečení Nemci? V.

Naposledy to byl Přemysl I., o kom jsem psal. O panovníkovi, který nadevší pochybnost učinil dvě věci, které až do dvacátého století přetrvali.

3.4.2015 v 0:00 | Karma: 8,46 | Přečteno: 288x | Diskuse| Miniblogy

Petr Ugrin

Kdo jsou Češi? Že by převlečení Nemci? IV.

Pojďme pokračovat dále s Přemyslovci. Doba, kterou tu ve zkratce probereme byla zlatým věkem Přemyslovců a je základem toho, co si dnes myslíme, že je základem naší státnosti.

1.4.2015 v 0:00 | Karma: 4,63 | Přečteno: 197x | Diskuse| Miniblogy

Petr Ugrin

Kdo jsou Češi? Že by převlečení Nemci? III.

Posledně jsme zkončili prvním Přemyslovcem, Bořivojem I. Osobně období Přemyslovců zbožňuji, protože je plné národních buditelských perel, které realitu minuly velkou oklikou.

30.3.2015 v 10:00 | Karma: 5,53 | Přečteno: 210x | Diskuse| Miniblogy

Petr Ugrin

Kdo jsou Češi? Že by převlečení Nemci? II.

Zkončili jsme u slavného Wogastisburgu, který byl, podle národně uvědomělých historiků a našich učitelů, velkým vítězstvím Slovanů. Co se ale dělo dále s námi „Čechy“?

27.3.2015 v 10:00 | Karma: 4,11 | Přečteno: 91x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1777x
Milující, ale tvrdý a nesmlouvavý otec. Jsem přesvědčený Thatcherista, protože už jsem dávno vyrostl z obecného klišé, že existují i věci co jsou zadarmo.

Seznam rubrik