Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zlaté vejce, ale co je uvnitř …

Sazka a.s., zlaté vejce o které se perou jak sportovci tak vlivní podnikatelé se dnes dostalo do spárů justice. Tak si říkám, zda je to vůbec dobře? Justice se bude chovat jako kuchař, který připravuje snídani a vajíčko chtě nechtě rozklepne. Je otázkou co se stane až tak učiní … Já bych u toho ale být nechtěl.

Když se tak zamyslím nad tím co pan Hušák prezentoval v médiích, čekal bych, že se z toho zápachu pozvrací i sám kuchař. Nyní ale vážně. Insolventní návrh je zcela legitimním nástrojem věřitelů k tomu, aby předešli ještě větším ztrátám na svém majetku než kdyby nechali dlužníka v klidu dýchat a eventuelně dělat ještě větší škody. Tedy insolvenční návrh pana Vítka nakonec může sportovcům zachránit více peněz, než kdyby jako majitelé museli sanovat svoji Sazku za několik let. Respektive by bylo ještě více věřitelů, kteří by splakali nad výdělkem. Na druhou stranu, když se podívám na legislativní paskvil jménem Insolvenční zákon, musím konstatovat, že věřitelé mají ještě dostatek prostoru k tomu, aby si všechno „zařídili“.

Co se vlastně může stát dál? Tak nejprve by mohl Krajský soud v Praze návrh odmítnout. To se ale hádám nestane, protože advokáti pana Vítka si na formální záležitosti jako je přihláška dali pozor. Taktéž předpokládám, že si advokáti pana Vítka dali pozor na splnění základních podmínek pro zahájení insolvenčního řízení jako je četnost věřitelů, oprávněnost pohledávek a další. Tedy tato možnost je dosti nereálná a v tomto případě si pan Hušák může nechat zajít chuť na nějaké náhrady škod. I když člověk nikdy neví a ze zkušenosti mohu konstatovat, že splnění základních podmínek pro zahájení řízení není určující pro samotné zahájení řízení a nemusíte je ani splnit, aby soud návrh neodmítl. Sice je to v rozporu se zákonem, ale soudy jsou soudy a už kolikrát jsem viděl, jak jsou zákony samotným soudům u zadní části těla ….

Tedy předpokládám, že soud bude v řízení pokračovat a návrh řešit bude. To je na měsíce či roky. Erudice soudců, kteří akorát řeší svoje platy je dosti bídná a tak bych očekával, že insolvenční soudce vyzve usnesením navrhovatele, aby zaplatil zálohu na případné náklady spojené s úkony po prohlášení úpadku. Toto usnesení tak jako v dalších případech ani neodůvodní. Pan Vítek není žádný pitomec a proti usnesení se odvolá, aby získal čas. Čas pro přihlášení dalších věřitelů, navrhovatelů a sehnání dalších důkazů. Vrchní soud po cca čtyřech měsících usnesení Krajského soudu zruší. Proč? No protože prvoinstanční soud neodůvodnil své usnesení a nelze předpokládat, že bude prohlášen úpadek dlužníka. Sám jsem takovýto postup viděl nejméně čtyřikrát. Tedy pan Vítek bude mít odhadem tak sedm měsíců čas než Krajský soud v Praze vyzve dlužníka k předložení účetnictví a veškerých dalších dokladů, jako je seznam zaměstnanců, závazků, pohledávek či majetku. Pak už to bude mít rychlý spád a buď soud prohlásí úpadek a nejen sportovci, ale i sázkaři budou mít po ptákách, protože podnik převezme insolvenční správce.

Když soud návrh zamítne, bude mít po ptákách pan Vítek, protože náhrada škody bude dost tučná. Nicméně za škodu zodpovídá právnická osoba, tedy navrhovatel a jeho statutární orgány. Divil bych se, kdyby statutárním orgánem navrhovatele nebyl nějaký bezdomovec. A tak kde nic není, ani smrt nebere, natož Sazka. A pan Vítek se bude moci nadále usmívat …

Na druhou stranu není v zájmu navrhovatele celou záležitost natahovat, protože by mohlo dojít k vyvedení majetku a pohledávek ze Sazky a to i když toto Insolvenční zákon výslovně zakazuje. Soudy na takovéto věci kašlou, o čemž jsem se taktéž měl šanci přesvědčit. Tedy, pokud je Sazka opravdu v řiti, pak bych být panem Hušákem a sportovci tuneloval, až by se ze mě kouřilo. Soud tomu přítrž neudělá, protože než se probere a zavede předběžné opatření, bude po všem … A sportovci v čele s panem Hušákem se věřitelům tak akorát vysmějí do očí.

Věřitelům pak nezbude než podat žaloby na tuneláře a soudit se dalších deset let o to co jim patří. Bude je to stát velké peníze a výsledek bude nulový. Tuneláři budou bezdomovci a nebo skončí v JAR a tak kde nic není, soudy si můžou rozhodnout co chtějí, ani smrt nebude brát …

Sem zvědav na moment, až Sazka předloží veškeré doklady dle Insolvenčního zákona. Tam se ukáže kdo měl pravdu a zda pan Hušák Sazku již dávno před zraky všech nevytuneloval. Z předložených listin bude zřejmé zda je Sazka předlužená či ne. Pokud ano, bude zajímavé jak se k tomu postaví Policie ČR. Nedělám si o mafii jménem Policie ČR iluze, ale §98 Insolvenčního zákona jasně deklaruje povinnost dlužníka a pokud dlužník tak nečiní, pak tu je Trestní zákon §224 nebo §222. Nechci být prorokem, ale pokud nekradete tatranky v supermarketu, může Vám být nějaký Trestní zákon tak akorát u řiti. Proč? Pokud kradete ve velkém, bude to pro mafiány z Policie ČR příliš mnoho práce a oni si ji rádi ulehčí tím, že prohlásí, že se jedná o obchodně právní záležitost a hodí na to jako obvykle pěkný bobek.

A jak to všechno skončí? Popravdě si myslím, že soud prohlásí úpadek. Nebude to zítra a s rychlostí české justici vlastní bych to očekával nejdříve za rok. Mezi tím se stane ze Sazky prázdná skořápka, kolem které bude akorát angažováno spousta bezdomovců. Pan Vítek přijde o svoji dobrou investici stejně jako ostatní věřitelé, sportovci skončí bez peněz a pár dalších lumpů se bude zase smát našemu právnímu státu. A sázející? Ti můžou být klidní. Dokud soud neprohlásí úpadek, své výhry se dočkají a pokud si vsadí ve špatný čas a mezi tím bude prohlášen úpadek, pak přišli o par stokorun a ve srovnání s panem Vítkem je může hřát, že to nebyli stamiliony které pohřbili. A pan Hušák a jeho kumpáni? Ti skončí na Seychelské pláži s velkým úsměvem a budou jezdit navštěvovat pana Krejčíře.

Já si určitě nevsadím a pokud ano, tak u konkurence na pád Sazky ….

Autor: Petr Ugrin | pondělí 17.1.2011 15:34 | karma článku: 10,35 | přečteno: 860x
  • Další články autora

Petr Ugrin

Vybírat daně ANO!

Chápu snahu vllády pořádně vybírat daně, nicméně platit daň z toho, že jsem dle zákona jinou daň ztržil a řádne odvedl, je na hlavu postavené. Takovéto daně nikdy platit nebudu i kdybych do kriminálu měl jít! Jde o princip!

13.5.2016 v 7:15 | Karma: 34,98 | Přečteno: 2872x | Diskuse| Politika

Petr Ugrin

Kdo jsou Češi? Že by převlečení Nemci? V.

Naposledy to byl Přemysl I., o kom jsem psal. O panovníkovi, který nadevší pochybnost učinil dvě věci, které až do dvacátého století přetrvali.

3.4.2015 v 0:00 | Karma: 8,46 | Přečteno: 288x | Diskuse| Miniblogy

Petr Ugrin

Kdo jsou Češi? Že by převlečení Nemci? IV.

Pojďme pokračovat dále s Přemyslovci. Doba, kterou tu ve zkratce probereme byla zlatým věkem Přemyslovců a je základem toho, co si dnes myslíme, že je základem naší státnosti.

1.4.2015 v 0:00 | Karma: 4,63 | Přečteno: 197x | Diskuse| Miniblogy

Petr Ugrin

Kdo jsou Češi? Že by převlečení Nemci? III.

Posledně jsme zkončili prvním Přemyslovcem, Bořivojem I. Osobně období Přemyslovců zbožňuji, protože je plné národních buditelských perel, které realitu minuly velkou oklikou.

30.3.2015 v 10:00 | Karma: 5,53 | Přečteno: 210x | Diskuse| Miniblogy

Petr Ugrin

Kdo jsou Češi? Že by převlečení Nemci? II.

Zkončili jsme u slavného Wogastisburgu, který byl, podle národně uvědomělých historiků a našich učitelů, velkým vítězstvím Slovanů. Co se ale dělo dále s námi „Čechy“?

27.3.2015 v 10:00 | Karma: 4,11 | Přečteno: 91x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1777x
Milující, ale tvrdý a nesmlouvavý otec. Jsem přesvědčený Thatcherista, protože už jsem dávno vyrostl z obecného klišé, že existují i věci co jsou zadarmo.

Seznam rubrik