Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Důchody – další dluhy o kterých se raději nemluví?

Se zájmem si člověk přečte trefné blogy zdejších autorů o naší budoucí důchodové reformě. Pliveme na ně, podporujeme je … Nicméně pořád se tu vypichují jednotlivá témata této reformy, ale celek zůstal nějak v mlze. To zda je to účel či nikoliv je na další blog, ale osobně bych se přiklonil k tomu prvnímu.

Vždyť důchodový systém není nic jiného nežli úhrada vložených prostředků předchozí generace z aktuálního výnosu vložených prostředků generace nynější. Tedy prostředky, ze kterých se budou vyplácet důchody příští rok ještě nebyly ani vydělány! Tomu osobně říkám dluh a nic jiného to ani není, protože nynější generace, která nyní zaplatí důchod generaci předchozí bude mít u generace budoucí pohledávku ve výši vložených prostředků s poněkud pochybným zhodnocením!

Pokud budu pragmaticky uvažovat, tak musím logicky dojít k závěru, že průběžný systém není nic jiného nežli další „sekera“ naší společnosti zatnuta hluboko do futer generací budoucích. Kdo na tom ale profitoval? No řekl bych že ti, jenž z tohoto systému těžili jako první. Oni lidé se z velké většiny narodili ještě za dob císařství a dnes je jim zem lehká … a rozhodně tedy výčitky svědomí nemají. V zásadě je průběžný systém takové „skoro letadlo“ jehož důsledky odnese ten, kdo do něj naskočí jako poslední. A troufám si říci že je odnese dost ostře! To ale nikdo z politiků raději moc nahlas říkat nebude. Byla by to taková politická sebevražda. I když poslední vyjádření pana presidenta bych již považoval za slušné přiblížení, ne li první pojmenování věci pravým jménem!

Když vyjdu z jednoduché úvahy, která je sice nepřesná, ale poměrně vystihující tak dojdu k závěru, že důchodová sekera naší společnosti je cca 4,5 bilionu Kč. Jak sem k tomu číslu došel? Důchody stojí ročně cca 300 miliard korun, průměrná délka dožití je 78 let a do důchodu v průměru odcházíme v 63ch letech. Pak už to jsou kupecké počty a pokud někdo zná přesná čísla, spočítá si to přesněji. To je však aktuální číslo bez valorizací a dalších věcí, které ani započítat neumím. Tedy když to vezmu kolem a kolem, řekněme že v tom nejlepším případě je tato sekera 4 biliony korun. Nejhorší ani počítat nebudu, protože bych měl černo před očima.

I když se najde hodně lidí, kteří semnou souhlasit nebudou, musím konstatovat, že výše uvedená částka je dluhem a ať ji nazýváme jakkoliv jinak, někdo ji zaplatit bude muset! Proč? Přeci nynější důchodci poctivě odváděli do systému, zaplatili penze generaci předchozí a nelze je hodit jen tak přes palubu. I když jsem přesvědčený thatcherista, přeci jen trochu toho sociálního cítění a smyslu pro sociální spravedlnost mám.

Nalijme si tedy čistého vína. Buď budeme pokračovat v průběžném systému a důchodová sekera bude s krutostí tržního prostředí narůstat, nebo přiznáme barvu a zcela realisticky si řekneme, jak tento dluh zaplatíme s tím, že jej do budoucna nebudeme dále prohlubovat. Vždyť důchody v padesátých letech činili pár set korun a dnes jsou v tisících a až budu v důchodu já, budou desetitisícové. Pokud tedy nějaký důchod mít vůbec budu …

Osobně jsem toho názoru, že by mělo být řečeno mé generaci a generaci mých dětí, že to holt prostě zaplatíme a pokud nějaký důchod chceme, tak si to musíme zařídit sami. Jak si kdo ustele, tak si i lehne. Budeme prostě tou poslední generací, která to letadlo zaplatí. Osobně s tím nemám problém. Otázkou však zůstává jak z toho ven? Kamufláže stylu sociálních demokratů jsou mi proti srsti a pochybné reformy liberální vlády taktéž. Ať jedna či druhá strana, ať modrý či oranžový, průser pořád na obzoru! Nečekám, že by politici zmoudřeli a svoji kariéru položili na oltář dobra společnosti. Zájmem  politiků je pouze udržet systém v chodu tak, aby mohli vesele dál krást. Třeba i v malém, protože v i v malém to jsou pořád stovky milionů kvůli kterým stojí za to dělat „reformu“.

Velmi bych ocenil, kdyby konečně přišla vláda, která by jasně řekla kolik máme dluhů aniž by je maskovala za důchody, zdravotní pojišťovny či jiné pochybné agentury. Vladu, která by zrušila důchodový a zdravotní socialismus a jasně a bez jakých koliv diskuzí by nastavila jeden jasný a všem průhledný sociální systém, který by reflektoval sociální smír. Pak by jsme mohli daleko lépe s těmito dluhy naložit a konečně je začít rozumě mořit tak, abychom se z toho s odpuštěním neposrali v letech následujících. A to klidně i zvýšením celkové daňové kvóty - daňového zatížení!

Autor: Petr Ugrin | čtvrtek 10.3.2011 14:26 | karma článku: 12,04 | přečteno: 980x
  • Další články autora

Petr Ugrin

Vybírat daně ANO!

Chápu snahu vllády pořádně vybírat daně, nicméně platit daň z toho, že jsem dle zákona jinou daň ztržil a řádne odvedl, je na hlavu postavené. Takovéto daně nikdy platit nebudu i kdybych do kriminálu měl jít! Jde o princip!

13.5.2016 v 7:15 | Karma: 34,98 | Přečteno: 2872x | Diskuse| Politika

Petr Ugrin

Kdo jsou Češi? Že by převlečení Nemci? V.

Naposledy to byl Přemysl I., o kom jsem psal. O panovníkovi, který nadevší pochybnost učinil dvě věci, které až do dvacátého století přetrvali.

3.4.2015 v 0:00 | Karma: 8,46 | Přečteno: 288x | Diskuse| Miniblogy

Petr Ugrin

Kdo jsou Češi? Že by převlečení Nemci? IV.

Pojďme pokračovat dále s Přemyslovci. Doba, kterou tu ve zkratce probereme byla zlatým věkem Přemyslovců a je základem toho, co si dnes myslíme, že je základem naší státnosti.

1.4.2015 v 0:00 | Karma: 4,63 | Přečteno: 197x | Diskuse| Miniblogy

Petr Ugrin

Kdo jsou Češi? Že by převlečení Nemci? III.

Posledně jsme zkončili prvním Přemyslovcem, Bořivojem I. Osobně období Přemyslovců zbožňuji, protože je plné národních buditelských perel, které realitu minuly velkou oklikou.

30.3.2015 v 10:00 | Karma: 5,53 | Přečteno: 210x | Diskuse| Miniblogy

Petr Ugrin

Kdo jsou Češi? Že by převlečení Nemci? II.

Zkončili jsme u slavného Wogastisburgu, který byl, podle národně uvědomělých historiků a našich učitelů, velkým vítězstvím Slovanů. Co se ale dělo dále s námi „Čechy“?

27.3.2015 v 10:00 | Karma: 4,11 | Přečteno: 91x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1777x
Milující, ale tvrdý a nesmlouvavý otec. Jsem přesvědčený Thatcherista, protože už jsem dávno vyrostl z obecného klišé, že existují i věci co jsou zadarmo.

Seznam rubrik