Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když máte kocovinu, dejte si panáka!

Poslední dobou se v novinách, blozích ale i v hlavách „velkých státníků“ jako je například Obama či Hollande rodí skvělý plán na řešení nynější „krize“. Nemůžu si pomoci, ale velmi mi to připomíná dobu mých studí, kdy jsme raní kocovinu léčili panákem. Nevěřili by jste, ale fungovalo to! Kocovina se však mnohdy vrátila s ještě větší silou. Mládí a nezodpovědnost to však zahráli vždy do únosného outu. 

Dnes ráno jsem si přčetl blog pana Hlavatého, který mi tyto skvělá bezstarostná léta připoměl. Dnes jsem však o více jak 10 let staší a to mládí a nezodpovědnost se nějak vytratili pod tíhou snahy přežít v dnešním světě. Pan Hlavatý celkem pěkně popsal dnešní „krizovou“ kocovinu, ale způsob řešení mi spíše připoměl onoho ranního panáka! Přerozdělování, půjčování levných peněz s ještě nezaschlým inkoustem vlastně nic jiného není.

Nicméně stavět stát na honbě za růstem sice lze, nicméně žádný růst netrvá věčně a tak i přes veškeré úsilí v honbě za tímto svatým grálem nakonec opět zkončíme tou kocovinou. Každý a to i amatérský ekonm ví, že ekonomika osciluje, tedy houpe se nahoru a dolu. Proto jsem bytostně přesvědčen, že dokud si toto ti chytráci nahoře neuvědomí, bude období látání děr střídat období slavných „krizí“. Ostatně když se bolševik snažil poručit větru a dešti, skončilo to poklesem úrody. Analogicky lze předpokládat, že když budem poroučet růstu, skončí to dalším propadem. To co tu chybí je především trocha pokory!

Nejsem rozhodně toho názoru, že by státy měli masivně organizovat prorůstová opatření. Jsou to vlastně vyhozené peníze už jen proto, že efektivita využití oněch finančních prostředků v porovnání se soukromým sektorem vždy bude velmi bídná. Naopak jsem toho názoru, že jedinou cestou ven z dnešní kocoviny je „vyčištění“ socialisticko birokratických státních zřízení a návrat k jednoduchému, průhlednému a předvídatelnému státu/prostředí.

Zvyšování přerozdělování nepovede k větší spotřebe tak, jak uvádí pan Hlavatý, ale povede jen k nárůstu úspor. Za situace, kdy nikdo není schopen říci co bude za rok, protože v mlze birokratických nařízení, změn zákonů a silných prohlášení se každý totálně ztratí! Pak už následuje jen nárůst úspor, kdy každý logicky začne syslit, aby přežil. Tedy peníze z ekonomického koloběhu se ztratí, respektive budou nečinně ležet a čekat na světlé zítřky. Další slabinou přerozdělování je jeho míra! Ve chvíli, kdy je těch co do společného dávájí méně než těch co z něj berou, skončí to další kocovinou. Ostatně dnes se vyplatí sedět doma na zadnici a nechat se živit ostatními. Máte dost na jisté živobytí a na černém trhu si přivyděláte i na nejaký ten luxus. Tedy totální demotivace tvořit hodnoty!

Taktéž půjčování peněz centrálními bankami akorát nutí lidi v honbě za lepším polštářem pod svým zadkem investovat do produktů, jejichž riziko naprosto neodpovídá případnému zisku. Krásným příkladem jsou státní duhopisy. Tohle nemůže zkončit jinak, než opětovným splasknutím investiční bubliny a další „krizí“. Ostatně ona ta hypotéční bublinka byla to samé – vysoká rizika, nízký výnos a bům!

Daně obecně vysají peníze z ekonomiky a pokud přesáhnou určitou mez, začnou svým demotivujícím efektem onu ekonomiku ničit. Vybrané daňe jsou přerozděleny s nízkou mírou efektivity, dochází ke „krádežím“ a i onen výběr nese své náklady. Stát je vždy horší hospodář než lidi, to je axiom! Rozumné daně být musí, ale s mírou a nikoliv Mirkem Kalouskem.

Osobně jsem toho názoru, že honba za růstem, zvětšováním míry přerozdělování a snahou udržet životní úroveň je stejné jako si dát dalšího panáka. Nejlepší by bylo se zakousnout do roubíku, vyzvracet se a s trochou pokory příjmout nynější stav! To je nejrychlejší cesta z té dnešní „krizo“ kocoviny! Ano, znamená to pokorně příjmout fakt, že ekonomika osciluje stejně jako se spívá v oné skoro lidové písněčce: „jednou si dole a jednou nahoře“. Z toho pak už vše samo vyplyne, tedy že je nezbytné odfouknout dnešní mlhu birokratických zákazů, příkazů a celý systém zjednoduššít. Ano, znamená to i neměnit zákony jak na běžícím páse, což v konečném důsledku znamená i stabilitu a předvídatelnost chování státního aparátu. Prostě a jednodušše, vykašleme se na socialismus a pokorně náš byrokratický systém změnme na jednoduchý, průhledný a předvídatelný stát, tam je třeba začít. Poté lze řešit výši daní a míru přerozdělování! Naopak to vždy zkončí jen další kocovnou!

Autor: Petr Ugrin | pondělí 19.11.2012 10:10 | karma článku: 12,35 | přečteno: 985x
  • Další články autora

Petr Ugrin

Vybírat daně ANO!

Chápu snahu vllády pořádně vybírat daně, nicméně platit daň z toho, že jsem dle zákona jinou daň ztržil a řádne odvedl, je na hlavu postavené. Takovéto daně nikdy platit nebudu i kdybych do kriminálu měl jít! Jde o princip!

13.5.2016 v 7:15 | Karma: 34,98 | Přečteno: 2872x | Diskuse| Politika

Petr Ugrin

Kdo jsou Češi? Že by převlečení Nemci? V.

Naposledy to byl Přemysl I., o kom jsem psal. O panovníkovi, který nadevší pochybnost učinil dvě věci, které až do dvacátého století přetrvali.

3.4.2015 v 0:00 | Karma: 8,46 | Přečteno: 288x | Diskuse| Miniblogy

Petr Ugrin

Kdo jsou Češi? Že by převlečení Nemci? IV.

Pojďme pokračovat dále s Přemyslovci. Doba, kterou tu ve zkratce probereme byla zlatým věkem Přemyslovců a je základem toho, co si dnes myslíme, že je základem naší státnosti.

1.4.2015 v 0:00 | Karma: 4,63 | Přečteno: 197x | Diskuse| Miniblogy

Petr Ugrin

Kdo jsou Češi? Že by převlečení Nemci? III.

Posledně jsme zkončili prvním Přemyslovcem, Bořivojem I. Osobně období Přemyslovců zbožňuji, protože je plné národních buditelských perel, které realitu minuly velkou oklikou.

30.3.2015 v 10:00 | Karma: 5,53 | Přečteno: 210x | Diskuse| Miniblogy

Petr Ugrin

Kdo jsou Češi? Že by převlečení Nemci? II.

Zkončili jsme u slavného Wogastisburgu, který byl, podle národně uvědomělých historiků a našich učitelů, velkým vítězstvím Slovanů. Co se ale dělo dále s námi „Čechy“?

27.3.2015 v 10:00 | Karma: 4,11 | Přečteno: 91x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1777x
Milující, ale tvrdý a nesmlouvavý otec. Jsem přesvědčený Thatcherista, protože už jsem dávno vyrostl z obecného klišé, že existují i věci co jsou zadarmo.

Seznam rubrik