Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slušnost a poctivost? Pravý opak je normou!

Normální člověk by si řekl, že se slušností a poctivostí nejdál dojde. Bohužel ale v naší zemi je pravý opak normou! Podvody a tunely v miliardách jsou už jen třešničkou na mnohapatrovém dortu. Místo kde toto ale všechno má své kořeny je v drobnostech každodenního života. Drobné podvody, snaha očůrat kde koho a bezohlednost se už jen sčítá v totální devastaci naší společnosti.

Nedělám si iluze, podvádělo se už v době kamenné, nicméně společnost v minulosti reagovala na takovéto chování mnohem razantněji a přesvědčivěji. Například, když ve starém Babyloně stavitel očůral stavbu a ta někoho zabila, čekala ho poprava. Ve středověku, když Vás někdo na trhu podvedl a okradl, usekli mu ruku. Trochu tvrdé a dnes už přežité, nicméně i dnes jde o stejný princip, který mnohdy dostává pěkně na zadek.

Když dnes podvádíte a lžete, dostane se Vám, na rozdíl od minulosti, ještě navíc soudní ochrany. Tedy v zásadě se takovéto chování stává normou a vlastně i žádoucím. Pak se Kalousek a jeho kumpání včetně soudruhů z ČSSD diví, že vázne výběr daní a lidi očůrávají co mohou. Však je to vlastně norma, která je prosazována justicí už v těch každodenních malých drobnostech, tak čemu se divíme?

Před pár dny jsem se setkal s jedním rozhodnutím městského soudu v Praze, které mě tak trochu vede k závěru, že prodávat šmějd je mnohem lepší, než jej kupovat. Postih Vám za to nehrozí. Představte si, že vlastnímu dítěti koupíte kolo v obchodě s dětskými koly, né nějakém supermarketu. Dítě na kole pár dní jezdí, získá jistotu a nakonec jej rozjede z kopce. V tom praskne rám a vaše dítě si zlomí páteř. Tragédie a spousta škod a ne jen těch, které by bylo možné vyjádřit v penězích. Jste rozlobeni a kolo vezmete k soudnímu znalci a za dva měsíce Vám příde posudek v jehož závěru je napsáno, že kolo bylo vyrobeno z materiálu, které nelze zařadit k žádné technické normě a jeho konstrukce je naprosto nevyhovující pro jeho obvyklé užití. Jednoduše řečeno jste dítěti koupili kolo, které je pěkný šmejd made in China! A že stálo balík!!! Přeci by jse vlastnímu dítěti nekoupili nějaký šmejd z Číny v supermarketu!

V tenhle moment už nejde o peníze, jde o zdraví a princip. Toto by se již u někoho jiného opakovat nemělo a tak vezmete daňový doklad, posudek znalce, který kolo prohlédl a vyrazíte za obchodníkem. Ten Vás samozřejmě pošle tam kde slunce nesvítí, protože jste si podle něho problém způsobili sami tím, že jste na kole nechali dítě jezdit samotné a nechytali ho. Je přeci nornmální, podle obchodníka, že za dítětem poběžíte a kdyby se náhodou něco pokazilo, chytíte jej, jste přeci rodič a nesete odpovědnost za své dítě!

Tak tohle je vrchol, obchodník Vám prodá šmejd a ještě se cítí dotčen tím, že po něm něco chcete! Rozhodnete se tedy celou věc dát k soudu, žádat náhradu a zajistit, aby se takovýto výrobek již neprodával. Z vlastní zkušenosti s podobným problémem Vám však mohu říci, že tvrdě narazíte! Proč? Jako žalobce bude ležet důkazní břemeno na Vás a ač budete mít posudek, daňový doklad o koupi a další dokumenty dokazující škodu, bude to sakra málo! Ten šmejd co jste totiž koupili prodává mnoho obchodníků a Vy nikdy neprokážete, že to kolo co způsobilo tuto tragédii bylo právě to co jste zakoupili od onoho obchodníka a máte na to doklad! Soud se bude ptát zda jste nekoupili ještě jedno to samé kolo u někoho jiného, to pak způsobilo tragédii a Vy se jen chcete hojit na někom „nevinném“. Jste prostě bez šance a soud Vás potopí, čímž vlastně potvrdí dnešní společenskou normu!!!

Výše uvedený příklad je jen příkladem, ale sami se zamyslete, kde ještě by takovýto model mohl být aplikován a zjistíte, že se týká i Vašeho každodenního života. Může to být vadný kohoutek v koupelně, který praskne a zničí Vám byt za statisíce. Může to být vadná trouba, která Vám zapálí dům. Může to být i taková drobnost jako vadný zapalovač, díky kterému Vám shoří auto za statisíce a mnoho dalšího. Nebo konina v hovězím burgeru na kterou máte alergie. Ochranu u soudu však nehledejte, nedostane se Vám ji, protože neprokážete, že ten konkrétní zakoupený výrobek byl opravdu ten, co škodu způsobil bez ohledu na to kolik máte papírů. Podvádění, lhaní a očůrávání se tedy stává normou a nezbývá než se s tím smířit.

Tyhle drobnosti, kde soudy hájí podvodníky a lháře se už jen sčítají a vedou k devastaci naší společnosti odrážející se v mnohamiliardových podvodech, lhaní při volebních kampaních a cirkusu jeménem parlament. Nechci odsuzovat jednotlivé soudce, protože jejich ůděl není lehký, ale na druhou stranu si jej vybvrali sami a měli by svůj kříž nést hrdě a snažit se ordinovat společnosti morálku a zásadovost. Takto se bohužel však neděje ač se mnozí jednotlivci – soudci snaží. Však staří Římané již měli pořekadlo, že iustitia caeca est! A tak nezbývá tedy než v duchu starých Římanů konstatovat „pluviali et pariet“ ...

Autor: Petr Ugrin | pátek 22.2.2013 10:36 | karma článku: 37,18 | přečteno: 4493x
  • Další články autora

Petr Ugrin

Vybírat daně ANO!

Chápu snahu vllády pořádně vybírat daně, nicméně platit daň z toho, že jsem dle zákona jinou daň ztržil a řádne odvedl, je na hlavu postavené. Takovéto daně nikdy platit nebudu i kdybych do kriminálu měl jít! Jde o princip!

13.5.2016 v 7:15 | Karma: 34,98 | Přečteno: 2872x | Diskuse| Politika

Petr Ugrin

Kdo jsou Češi? Že by převlečení Nemci? V.

Naposledy to byl Přemysl I., o kom jsem psal. O panovníkovi, který nadevší pochybnost učinil dvě věci, které až do dvacátého století přetrvali.

3.4.2015 v 0:00 | Karma: 8,46 | Přečteno: 288x | Diskuse| Miniblogy

Petr Ugrin

Kdo jsou Češi? Že by převlečení Nemci? IV.

Pojďme pokračovat dále s Přemyslovci. Doba, kterou tu ve zkratce probereme byla zlatým věkem Přemyslovců a je základem toho, co si dnes myslíme, že je základem naší státnosti.

1.4.2015 v 0:00 | Karma: 4,63 | Přečteno: 197x | Diskuse| Miniblogy

Petr Ugrin

Kdo jsou Češi? Že by převlečení Nemci? III.

Posledně jsme zkončili prvním Přemyslovcem, Bořivojem I. Osobně období Přemyslovců zbožňuji, protože je plné národních buditelských perel, které realitu minuly velkou oklikou.

30.3.2015 v 10:00 | Karma: 5,53 | Přečteno: 210x | Diskuse| Miniblogy

Petr Ugrin

Kdo jsou Češi? Že by převlečení Nemci? II.

Zkončili jsme u slavného Wogastisburgu, který byl, podle národně uvědomělých historiků a našich učitelů, velkým vítězstvím Slovanů. Co se ale dělo dále s námi „Čechy“?

27.3.2015 v 10:00 | Karma: 4,11 | Přečteno: 91x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1777x
Milující, ale tvrdý a nesmlouvavý otec. Jsem přesvědčený Thatcherista, protože už jsem dávno vyrostl z obecného klišé, že existují i věci co jsou zadarmo.

Seznam rubrik