Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Demokracie rozkvétá byť s kosmetickou vadou …

… ti co kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou. Když jsem se náhodou po dlouhé době podíval na pořad „Na plovárně s Markem Ebenem“, jehož hostem byl F.R.Čech, přišla mi na mysl právě tahle věta z písně Karla Kryla. Pan Kryl byl výjimečný tím, že viděl věci tak jak jsou mnohem dříve než my všichni ostatní.  

Zpátky ale k onomu pořadu, který byl otevřenou zpovědí někoho, kdo v politice byl a nehledí příliš na své bratry v ČSSD, podívat se na něj můžete zde. Je to relativně krátké pokoukání, ale je to opravdu hutné! Ringo se rozpovídal o postech, motivacích a o tom jak vlastně náš politický systém funguje. Škoda, že není více takových lidí, kteří prošli politickým bahnem a otevřeně promluví. Nevím zda je to proto, že jsou otráveni ze stavu věcí veřejných či se bojí o holý život či svoji rodinu. Takovéto výstupy, jako předvedl Ringo v tomto pořadu by se měli pouštět už dětem na základních školách, aby věděli do čeho jdou, když v této zemi zůstanou.

Ringo v předmětném pořadu popsal, jak se rozdávají posty ve sněmovně za jediným účelem a to vylepšením platu. Být ve výboru, podvýboru, přidruženém výboru, komisi či jiném uskupení je fakt dobrá věc, když si chcete vylepšit stav Vaší peněženky. Však naši poslanci mají velké hypotéky a z něčeho je platit musí! Obávám se ale, že u mnohých to není jejich mzda, ze které by ony hypotéky platili!

Když jsem, už v plné pozornosti, sledoval Ringa mluvit o tom, jak se stal předsedou výboru parlamentu pro kosmonautiku a jezdil s dalším poslancem a senátorem do Francie třikrát ročně na setkání, asi řešící jak vystřelit nepohodlné do vesmíru, nevěděl jsem zda se mám smát či plakat. Ano, za vylepšený plat třikrát ročně za peníze nás všech na výlet do Francie. Bylo by to super, ale překvapilo mě, že dotyční účastníci zájezdu neuměli francouzsky a nevzali si ani překladatele. Poté následovalo konstatování, že ani nevěděli o čem hlasují, když došlo na rozhodování. To mi připomnělo jeden film, Vítr v kapse … „Kdo je proti?“.

Když se nakonec Marek Eben zmínil o jeho členství v ČSSD, reakce Ringa byla opravdu strhující … vždyť je to jedno v jaké straně jste, je jedno zda chcete tady něco dobrého udělat, vždy to skončí tím, že se budou strany rvát o koryta a z nich plynoucí, ne vždy čisté, peníze. A i kdyby nějaká ze stran přišla s něčím dobrým, ti ostatní to prostě shodí, protože to není nápad z jejich dílny. Což mi připomíná jepičí život VV a nakonec i to jak se „opo-opozice“ staví k církevním restitucím – není to od nás, je to špatně. Nedělám si iluze o tom, že kdyby církevní restituce protlačila ČSSD, ODS by se chovala úplně stejně jako dnes tak slavná opozice.

Co mě ale nejvíce překvapilo na celém tom povídání Marka Ebena s Ringo Čechem byla věta, kterou Ringo jen tak mimochodem pronesl: „Za ty léta se ze mě stal euro-skeptický krypto-monarchista“. Omlouvám se pokud nejsem úplně přesný. Tedy demokracie asi umřela a nejhorší na tom všem je, že jsem se v tu chvíli cítil úplně stejně a mohu se s tím co řek ztotožnit.

Jde vlastně v tom našem světě o demokracii? Co to vlastně ta demokracie je? Jsem bytostně přesvědčen, že se demokracie v našem státě už před lety odebrala do věčných lovišť a to co tu teď máme je takový paskvil, že je až škoda o tom mluvit. Nám Čechům dnes chybí „modla“. Modla, tedy silná, charismatická osobnost, která by byla nositelem morálky a vlastně i takovým „vůdcem“. Bože jaka je tohle slovo vůdce už zprofanované! A je jedno zda to je president, diktátor nebo král! V tomhle se strašně podobáme Rusům. Nejdříve jsme měli tatíčka Masaryka, který akorát štval lidi proti sobě, potom soudruha Gottwlada, který se nebál zakroutit krkem svým oponentům ve stylu ocelového muže a z nedávna i Václava Havla, který svým morálním kreditem společnost sjednocoval, byť jeho "odpouštěcí" přístup mi byl protivný. Dnes nemáme nikoho. Pokus Klause se stylisovat do Masaryka nevyšel a dnes můžeme být rádi, že nedostane bičem po zádech a do budoucna nás čeká jen všeobjímající kmotr Zeman.

Demokracie mi příliš nepřirostla k srdci a to co považuji za mnohem důležitější je svoboda. Ano, svoboda, kterou už dnes taky pomalu nemáme. Je hezké si říkat co chceme, ale to svoboda není. Ona ta svoboda tkví přeci jenom v něčem jiném a je jedno zda je tu oligarchie, demokracie, diktatura nebo monarchie. Svoboda člověka začíná a končí u jeho zodpovědnosti. Když vezmu v úvahu, že více jak polovina tohoto národa se nechává živit a ještě řve jak musí dostat kdejaký luxus, jímá mě hrůza. A tahle polovina pak jde volit ty jenž jim zase něco pošlou za peníze jiných. Pravda, tohle znali už staří římští císaři, kteří moc dobře věděli, že když nedají lidem chléb zdarma, vynesou je v zubech císař ne-císař. A tak nezbývá těm nahoře než poslat trochu chleba dolu … A nějaká "demokracie", to je jen bonbónek nakonec. Pocit lidí, že si vládnou sami je přeci nadevše a je jedno, že to lidi vlastně nikdy ani pořádně neuměli, čest vyjímám jako je Švýcarsko.

Stejně jako z Ringa, i ze mě se stal postupem času euro-skeptický monarchista. Kašlu na demokracii, jde o svobodu. Svobodu v zodpovědnosti za svůj vlastní život!!! Možná by bylo lepší, kdyby se Habsburk vrátil na hrad, už by jsme pak nemuseli poslouchat písničky jako je ta od pana Kollera a slečny Polákové - „Jsme v p*deli, můžem si za to sami ...“. To ale na naše česká ješitnost nezvládne, jsme hrdí Češi a budem si vládnout sami ... a dopadne to tak jak to zaspíval Tomáš Klus - "Za co panebože, za co?".

 

Autor: Petr Ugrin | pondělí 25.2.2013 10:26 | karma článku: 27,15 | přečteno: 1338x
  • Další články autora

Petr Ugrin

Vybírat daně ANO!

Chápu snahu vllády pořádně vybírat daně, nicméně platit daň z toho, že jsem dle zákona jinou daň ztržil a řádne odvedl, je na hlavu postavené. Takovéto daně nikdy platit nebudu i kdybych do kriminálu měl jít! Jde o princip!

13.5.2016 v 7:15 | Karma: 34,98 | Přečteno: 2872x | Diskuse| Politika

Petr Ugrin

Kdo jsou Češi? Že by převlečení Nemci? V.

Naposledy to byl Přemysl I., o kom jsem psal. O panovníkovi, který nadevší pochybnost učinil dvě věci, které až do dvacátého století přetrvali.

3.4.2015 v 0:00 | Karma: 8,46 | Přečteno: 288x | Diskuse| Miniblogy

Petr Ugrin

Kdo jsou Češi? Že by převlečení Nemci? IV.

Pojďme pokračovat dále s Přemyslovci. Doba, kterou tu ve zkratce probereme byla zlatým věkem Přemyslovců a je základem toho, co si dnes myslíme, že je základem naší státnosti.

1.4.2015 v 0:00 | Karma: 4,63 | Přečteno: 197x | Diskuse| Miniblogy

Petr Ugrin

Kdo jsou Češi? Že by převlečení Nemci? III.

Posledně jsme zkončili prvním Přemyslovcem, Bořivojem I. Osobně období Přemyslovců zbožňuji, protože je plné národních buditelských perel, které realitu minuly velkou oklikou.

30.3.2015 v 10:00 | Karma: 5,53 | Přečteno: 210x | Diskuse| Miniblogy

Petr Ugrin

Kdo jsou Češi? Že by převlečení Nemci? II.

Zkončili jsme u slavného Wogastisburgu, který byl, podle národně uvědomělých historiků a našich učitelů, velkým vítězstvím Slovanů. Co se ale dělo dále s námi „Čechy“?

27.3.2015 v 10:00 | Karma: 4,11 | Přečteno: 91x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1777x
Milující, ale tvrdý a nesmlouvavý otec. Jsem přesvědčený Thatcherista, protože už jsem dávno vyrostl z obecného klišé, že existují i věci co jsou zadarmo.

Seznam rubrik