Mám právo na …

Tak tuto větu z nadpisu poslední dobou slýchám dost často a popravdě mi z toho běhá mráz po zádech! Právo na zdravotní péči, právo na sociální zabezpečení, právo na slušné životní prostředí a bůh ví co ještě. Bohužel jsem ale doposud nepostřehl, že by v této zemi právo fungovalo. Je totiž jen pro některé z nás!

Osobně se mi bytostně protiví jakékoliv právo bez jakékoliv povinnosti. A tokových práv tu je více než dosti. Každý máme právo na zdravotní péči, podotýkám, že bezplatnou. Avšak ne každý má povinnost na tuto bezplatnou péči přispívat. No, povězte mi proč? No, protože je ta péče ze zákona bezplatná! Za mnoho lidí, děti, důchodce, nepracující a další tuto povinnost splní stát a to způsobem, že zaplatí oproti normálnímu a průměrnému člověku pakatel. Pak se všichni strašně diví, že když doktor řekne, že člověka neošetří nebo, že operací odloží. Nic není zadarmo a to ani bezplatná zdravotní péče! To ale mnoho našich spoluobčanů doposud nepochopilo nebo dokonce ani pochopit nechce!

Dalším příkladem práva bez povinnosti jsou dávky v nezaměstnanosti a sociální dávky, jejichž spektrum a variabilita je naprosto okouzlující! Každý má právo na sociální zabezpečení a pomoc v nouzi, to jsem schopen pochopit. Nejsem však schopen pochopit, že nikdo nemá povinnost se především starat sám o sebe! Tohle pak končí totálními nechutnostmi jako jsou rodiny s počtem dětí, který by hravě naplnil mateřskou školku a prakticky žijí z darů ostatních, protože na to mají jakési právo. Na druhé straně jsou pak například matky postižených dětí, které by si pomoc zasloužili a nedostanou ji, protože postižení jejich dítěte nezapadá do jakýchsi tabulek. Osobně jsem toho názoru, že když si někdo bezstarostně vyrobil mateřskou školku, měl by nést i důsledky svého chování a to v „plné palbě“. A to je jen jeden z příkladů …

Už mi z těch všelijakých práv jde poslední dobou hlava kolem. Přitom y stačilo jen trocha zdravého selského rozumu a morálky a bylo by těch práv pomálu. Dle mého názoru je jen několik práv, která stojí za to, aby se za ně člověk pral. Mimo jiné je to právo na život, právo na svobodu ve veškeré šíři tohoto pojmu. Je to právo něco vlastnit a z toho vyplývající povinnost se o toto vlastnictví řádně starat. Je to právo na přiměřenou odměnu za vykonanou práci. A popravdě bych mnoho dalších rozumných práv už nenašel.

Dokud v tomhle státě bude právo na cokoliv zneužíváno tak jako doposud, nikam se nepohneme. Budeme jen dokola řešit právo na tuhle dávku a právo na tamhletu službu a demonstrovat za to, aby to ostatní zaplatili. Pokud někdo chce mít na něco právo, měl by nejdříve řešit své povinnosti a to zda je splnil, pak se teprve může o něco hlásit. V téhle zemi totiž mnoho lidí nepochopilo, že sociální dávka, zdravotní péče a mnoho dalšího jsou dary od těch co platí odvody a poplatky těm, co nic nemají, neplatí je a je naprosto nechutné jak se obdarovaní k těm co darují chovají! Ano, ti obdarovaní mnohdy nedokážou pochopit své morální postavení a namísto poděkování a úcty vrací jen závist a drzost.

Tudy cesta nevede, protože je jen otázkou času, než těm co darují, dojde trpělivost a ti co jsou dnes obdarováváni nebudu mít nic! A drtivá většina lidí v této zemi si ani neuvědomuje, jak je tato skutečnost krutě blízko, přitom by stačilo byt trocha slušnější a zodpovědnější!

Autor: Petr Ugrin | čtvrtek 28.11.2013 10:06 | karma článku: 35,19 | přečteno: 1910x
  • Další články autora

Petr Ugrin

Vybírat daně ANO!

13.5.2016 v 7:15 | Karma: 34,98