Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kvetuska55

11. 3. 2011 16:01
Autor zřejmě neví, jak funguje průběžný důchodový systém

Nejde o žádné letadlo a funguje tady již téměř 200 let. Přežil několik válečných konfliktů, několik krizí a dokonce i ten socialismus. Strašení demografickým vývojem je nesmysl. Pokud bude ekonomika fungovat alespoň stejně jako dnes, bude potřebovat určitý počet lidí. I kdyby se nenarodili místní, pracovní síla bude dovezena ze zahraničí.

Průběžný systém je extrémně odolný proti rozkradení, co se vybere, hned se vyplatí. Narozdíl od pochybných fondů, které se tváří, že peníze zhodnocují. Jak fondy zhodnocují úspory se můžete podívat do těch současných, které nekryjí ani inflaci. Proč by ty nové měly hospodařit jinak?Stačí kalkulačka a jednoduché počty. Kolik měsíců (let) budu chtít rentu ze svých úspor, tolik měsíců (let) si budu muset stejnou částku spořit. Jen velice hloupý nebo vymytý mozek by věřil, že si při dnešních mzdách naspoří do důchodu dostatečnou finanční jistinu.

0 0
možnosti

člověk z novinek

10. 3. 2011 15:08
Důchodová reforma z hlavy jasnovidců

Píšete (cituji Vás): "Pokud budu pragmaticky uvažovat, tak musím logicky dojít k závěru, že průběžný systém není nic jiného nežli další sekera naší společnosti zatnuta hluboko do futer generací budoucích. Kdo na tom ale profitoval?".

Patrně si neuvědomujete, že právě to, co vymysleli lobisté finančních institucí a nazvali to "důchodová reforma", je tou skutečnou "sekerou". Oni nám říkají, že si máme na důchod spořit 30 let - doslova odevzdávat peníze do budoucnosti, o které ale nevíme ani to, jestli nějaká bude. Jenže ekonomika je okamžitý stav - doslova současnost. S ekonomikou je to jako se životem - nedá se odložit na potom.

30 let je tak dlouhá doba, že bude úspěchem udržet mír, a oni chtějí z něčeho, co je 30 let staré, financovat důchodce :)

Ve skutečnosti ty peníze okamžitě (jak velí zákony ekonomiky) někdo použije (spíše spotřebuje) a střadatelé v budoucnu zjistí, že by udělali lépe, kdyby nevěřili jasnovidcům, kteří předpovídají vývoj společnosti na 50 a více let dopředu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1777x
Milující, ale tvrdý a nesmlouvavý otec. Jsem přesvědčený Thatcherista, protože už jsem dávno vyrostl z obecného klišé, že existují i věci co jsou zadarmo.

Seznam rubrik