Zdanění dividend, svinstvo nebo ........?

25. 08. 2013 18:19:10
Tak jsem si říkal, že už těm nahoře docvaklo, že zdanění dividend je svinstvo prvního kalibru. Skončí to ale asi zase jako obvykle v populistické honbě za hlasy "užitečných idiotů" sázejíc na prostou závist. Aneb soused má kozu a než abych si ji opatřil taky, budu si raději přát aby mu chcípla! Tohle už je bohužel pro čechy charakterizujícím prvkem.

Proč je zdanění dividend vlastně populistické svinstvo sázející na závist těch neschopných a malomocných žebráků, kteří nemají zájem se jakkoliv přičinit o svoje vlastní blaho a spoléhají na tu bandu gaunerů nahoře? Nejdříve vysvětlím jak to vlastně funguje.

Založíte si firmu a dáte do ní milion korun. Z tohoto milionu jako základního kapitálu, který jste, řekněme, získali legálně, zdanili ho a investovali, firma začne podnikat. Pořídí si místo k podnikání, zařídí si nějakou tu značku na níž bude budovat svoji pověst a spojí ji s produktem, který následně prodá. Tedy hodnota firmy v penězích je milion korun, které jste vložili a namísto nich teď máte obchodní podíl, který alespoň v počátku tuto hodnotu jistě má.

Firma ten milion použije, aby získala tržby. Řekněme, že za rok firma strží 1,2 milionu. Tedy hodnota firmy je 1,2 milionu korun plus dobré jméno, dobrá historie za poslední rok a fakt, že už váš produkt má své zákazníky a je pravděpodobné, že se bude i nadále prodávat. Tedy i hodnota vašeho obchodního podílu není už milion, ale více. A to minimálně o hodnotu, která na účet firmy přibyla. Jak ta hodnota vznikla? No, vaší ochotou riskovat investované peníze a ochota na sebe vzít závazky jako jsou zaměstnanci. Prostě nelehký úděl.

Tedy zisk za rok dělal 200 tisíc korun českých hrubého a o tyto peníze vrostla i hodnota obchodního podílu. Je však třeba zaplatit daně. V případě firem je to myslím 21%. Tedy z těch 200 tisíc odvedete státu 42 tisíc daň. Není to ale jediná daň, kterou už stát dostal, je to i DPH dle výše sazby pro daný produkt, občas i daň spotřební, jsou to odvody za zaměstnance a i daně, které odvedl zaměstnanec sám. To vše z toho produktu -tržby stát má.

Tedy zbude na účtě firmy 158 tisíc korun po zdanění a o tuto částku je hodnotnější i váš obchodní podíl. Jako majitel si ty peníze ale nemůžete beztrestně vzít. Jednak tím snížíte hodnotu firmy o tuto částku a jednak vás stát zdaní podruhé ve výši 15%. Proč ale? Protože je to prý příjem. Není, právě o tu částku jste si znehodnotili majetek - obchodní podíl, takže jste na tom nic nemohli vydělat. Je to jednoduché plus (příjem z dividendy) a mínus (ztráta hodnoty obchodního podílu), které se sobě rovnají.

No nerovnají, stát vám 15% zkonfiskuje, protože jste zbohatli o dividendu, pravda to ale není. Proč to tedy politici dělají? Odpověď je jednoduchá. Jednak potřebují zahrát na populistickou notu závistivosti těch "užitečných idiotů", aby mohli dál nerušeně krást z eráru a taky potřebují mít co rozkrádat i když příjem z těchto daní je zcela zanedbatelný.

A jaký to má důsledek? Normální člověk se okrást nenechá a udělá cokoliv legálního, aby se tomuto vyhnul. Proto si podnikatelé kupují auta za miliony, aby tento zisk utratili, proto si kolikrát postaví honosné provozovny, kde nakonec i bydlí a to jen proto, aby si nevypláceli dividendy. A závist roste, někteří užiteční ... obcházejí tyto drahá auta s korunou nebo propíchnou gumy. Prostě klasika. Nejhorší je, že z těchto nákupů nemá stát ani kačku. DPH se odečte a ostatní jde opět do nákladů. Jak krátkozraké, ale těžce populisticky efektivní!

Zdanění dividend je krádež za bílého dne, nic jiného a dokud tu budou závistiví "užiteční idioti" volící tuto bandu, tyhle peníze z velké části budou hnít ve firmách, budou se všelijak vyvádět a pro stát nevýhodně utrácet. Tohle chování ze strany těch gaunerů nahoře není nic jiného než čůrání proti větru, divit se bude ale jejich elektorát, že má mokré kalhoty ....

Doplnění k diskusi, aby nebylo mílky: Daně musí být, bez toho by jsme společně fungovat nemohli. Osobně nemám nic proti vysokým či progresivním daním, nicméně v tomto případě za to už něco chci! Například pěkné silnice, soudní rozhodnutí pravomocné do 200 dní, minimální úřední šikanu - např. založení firmy za jeden den, průhledný a pochopitelný právní systém, štíhlou státní správu a efektivní vynakládání vybraných prostředků - ted y žádné rozdávání vychcánkům apředražené nákupy jako Buštěhrad, tunel Blanka, pandury, CASA a tak dále ... kam se kouknu, tam je zlodějna.

Pak nemám problém mít i 30% korporátní daň s tím, že si s tím majitel už může dělat co chce, ale zaplatit 19% tady, 15% támhle, odvody tady a tamhle, DPH sem a tam, tamhle spotřebka, tamhle daň z nemovitosti, daru, psího hovínka a já ještě nevím z čeho není nic jiného než bordel. A legální vydrbávání s daněmy za této situace už je jen sebeobrana. Nechť páni nahoře nejdříve něco předvedou a pak ať chodí s rukou nataženou, tak je to totiž normální a ne že se tu bude dělat bordel v daních a nic za to, na to rozhodně nikdy nepřistoupím ...

Autor: Petr Ugrin | neděle 25.8.2013 18:19 | karma článku: 29.19 | přečteno: 1769x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 7.91 | Přečteno: 105 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 26.70 | Přečteno: 526 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 518 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 51 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1777
Milující, ale tvrdý a nesmlouvavý otec. Jsem přesvědčený Thatcherista, protože už jsem dávno vyrostl z obecného klišé, že existují i věci co jsou zadarmo.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...