Kdo jsou Češi? Že by převlečení Nemci? II.

27. 03. 2015 10:00:00
Zkončili jsme u slavného Wogastisburgu, který byl, podle národně uvědomělých historiků a našich učitelů, velkým vítězstvím Slovanů. Co se ale dělo dále s námi „Čechy“?

Po smrti Sáma se jeho mocenský konglomerát opět rozpadá do kmenových uskupení. Ano, každý chce svůj díl moci a bohatství. Nicméně tu mrtvo není a města, které tento konglomerát založil prospívají a časem se stanou základem Velkomoravské říše Mojmírovců. A tou budeme pokračovat, abychom si ukázali, jak porspívali i zdejší lidé.

Velká morava sice není to samé jako země Bójů, ale jistě měla velký vliv na naše národní buditele. Opět se vžijme do tehdejší doby. Velká morava byl konglomerát kmenů, kde vládl ten aktuálně nejsilnější. Ano, ten co byl schopen pobít svoje oponenty bez mrknutí oka. Jedním z nich byl i Mojmír I., zakladatel dynastie Mojmírovců. Byla to vratká struktura, která už pomalu a jistě přestala vykazovat čistě slovanský fenomén. Ano, už se tito Slované statečně míchali s Maďary a Germány. Nešlo o národ, ale o peníze a moc.

Co je ale zajímavé na této říši je, že se bez řečí představitelé tohoto konglomerátu dostavili na sněm do Frankfurtu, který svolal Ludvík Pobožný. Defakto tak uznali svoji podřízenost Franskému králi. Život by byl ale velmi nudnej, kdyby to tak zůstalo. Papež odmítl vyslat biskupy na Moravu z mocenských důvodů, bál se Ludvíka Němce a tak se Mojmírovci, pravděpodobně velmi uraženi, obrátili na Byzanc a pozvali misionáře z té východní části. Modří už tuší, Cyrila a Metoděje.

Cyril a Metoděj, Řekové, jsou celkem po právu považováni za velké persony Slovanské historie. Ano, přišli s cyrilicí, písmem, které pro zdejší křováky znamenalo samostatnou gramotnost. Latina přeci jenom byla tková „Germánská“. Toto byl, z mého pohledu bod zlomu. Slované přijali vlastní písmo a některým zůstalo v různých obdobách dodnes. Obzvláště na východ od nás. Tedy už příslušnost ke slovanskému etniku nelze určovat jen podle jazyka, ale i podle písma. Bohužel nám zde, v té naší kotlině, toto nějak uteklo a tímto písmem nepíšeme.

Netrvalo to však ani 40 let a pod tlakem Franské říše akceptuje Mojmír II. vizi Germánů, žádá papeže o biskupy, píše latinkou a odvrací se od východního vzdoru. Že by se s Germány dalo vyjít i po dobrém? Asi to byl finančně a mocensky pro Mojmíra velmi zajímavý krok. Ostatně mnohé slovanské kmeny u východního pojetí víry zůstaly a ponechali si i to co k nám přicesli Cyril a Metoděj. Ano, například kyjevský kníže si vzal dceru Byzantského císaře a prohlásil se za césara, imperátora, tedy cara z tytulu tohoto sňatku. Vazby na tyto události jsou dodnes silné a viditelné, nás však evidentně minuly. Oslava svátku Cyrila a Metoděje má tedy pramálo společného s naší historií a vývojem. Tém nechci žíkat, že jej nemáme slavit, ale je třeba vědět, jak to vlastně bylo ...

V zemi Bójů však mrtvo nebylo. Čile se tu bojovalo o moc a peníze. Osobně se domnívám, že Přemyslovci jsou větví Mojmírovců a byli objektivně Mojmírovcem do Čech dosazeni. Bořivojem I. počínaje. Velmi známé je Svatoplukovo tažení proti Ludvíku Němcovi ve kterém šlo o moc a vliv nad Jižními Čechami, Bořivoj z věčnosti pomohl, byl pořád ještě slabší. Tito vládcové nebyli žádné ořezávátka, když šlo o peníze a moc, moc neváhali a meče tasili rychlostí blesku. Z toho co jsem napsal je zřejmé, že se zdejší vládci chovali vůči Karlovcům rovnocenně a skutečně to bylo poslední nezávyslé období na Francích, ač bezezbytku prijali jejich latinskou kulturu.

Tato část nebyla moc záživná, nicméně byla důležitým pojítkem mezi Sámem, kterého Masaryk povyšoval na prvního slovanského vládce a od něhož odvozoval nezávislost nás Slovanů/Čechů na Germánech. Bohužel i zde se čeští národní buditlé hluboce mílí a zkreslují fakta jako ta o Cyrilovi a Metodějovi nebo o Velkomoravské říši. Pokud bych měl shrnout epizodu Velkomoravské říše, shrnul bych ji jako období hledání. Zdejší kmeny, již statečně se míchající s Maďary a Germány, hledají svojí příslušnost. V bojích o moc a peníze se kloní na stranu Byzance a zpět k Frankům. V tomto období však padlo konečné rozhodnutí, budou to Frankové, Germáni, s nimiž zdejší kmeny spojí svoji budoucnost a za několik staletí svůj vliv nepřehlédnutelným zůsobem do historie zapíší! V tomto období lze ještě hovořit o relativní nezávislosti na císařích Svaté říše římské, naposledy!

Příště to budou mí oblíbení Přemyslovci a perly o nich, protože s nimi spojujeme Český stát, českou státnost a bohužel hloupě i etnickou příslušnost. Dozvíme se, kde se vzal náš dnešní státní znak a vlajka ...

Autor: Petr Ugrin | pátek 27.3.2015 10:00 | karma článku: 3.64 | přečteno: 91x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Miniblogy

Vladislav Svoboda

1. díl Listopad-jiný pohled

Aniž jsme si to tehdy uvědomovali, tak od 17. listopadu se všude vyskytovali agenti StB. Počínaje Činoherním klubem nebo balkónem Melantrichu. Bohužel naše dění ovlivňují dodnes.

28.3.2024 v 14:31 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 56 | Diskuse

Ondřej Flégl

Hnutí lhářů, ANO, zneužilo manželství pro všechny a bodlo liberály do zad

Kratičké pokračování mého dřívějšího článku, které popisovalo bezpáteřní, bezhodnotový oportunismus hnutí ANO. Zajímá mě, kdy asi zradí seniory? Ale počkat, to už vlastně udělalo, jak popsal Ústavní soud v případu důchodů.

29.2.2024 v 12:12 | Karma článku: 10.51 | Přečteno: 386 | Diskuse

Zdeněk Pokorný

Cenzura a její vliv na idnes ....aneb dobrá práce cenzury.

Je to zvláštní, kdysi a je to už dávno, bylo idnes nejčtenější ...nevěříte, jak říkám, už je to dávno....před dobou kdy lidé mohli říkat svůj názor. ....ostatně jsou to jejich prachy, čtenost a rozmanitost názorů není vhodná že

4.2.2024 v 11:11 | Karma článku: 21.98 | Přečteno: 446 | Diskuse

Horst Anton Haslbauer

Další z mé knihy Ruksak, legrace, erotika a smrt

Celá ta sranda začala 26. července 1939 po sedmé hodině, když mě maminka konečně vypustila ze svého lůna. Už bylo na čase, i když si stěžovat nemohu - po celých těch devět měsíců bylo o stravu a střechu nad hlavou postaráno -

6.1.2024 v 10:51 | Karma článku: 9.64 | Přečteno: 125 | Diskuse

Miloslava Cejpková

Už jste měli odvahu vlézt po svátcích na váhu?

Já jo, ale protože si už dlouhá léta vedu statistiku, kolik to háže, byla jsem tak zbabělá, že jsem z ní raději honem odskočila, než byla ta příšerná cifra jasná. Kombinace ekonoma a celoživotního cvalíka je vražedná...

6.1.2024 v 0:37 | Karma článku: 11.90 | Přečteno: 178 | Diskuse
Počet článků 51 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1777
Milující, ale tvrdý a nesmlouvavý otec. Jsem přesvědčený Thatcherista, protože už jsem dávno vyrostl z obecného klišé, že existují i věci co jsou zadarmo.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...