Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vybírat daně ANO!

Chápu snahu vllády pořádně vybírat daně, nicméně platit daň z toho, že jsem dle zákona jinou daň ztržil a řádne odvedl, je na hlavu postavené. Takovéto daně nikdy platit nebudu i kdybych do kriminálu měl jít! Jde o princip!

Tohle, byť je to příklad smyšlený, je holou realitou v tomto státě! Chápu, že daně se mají platit a mají být vybírány. Nicméně čeho je moc, toho je příliš.

Modelévý příklad – Existuje pozemek, za nějž majitel chce 1 mil. Kč. Nicméně to není cena konečná, majitel prostě chce, aby mu zůstal milion. Fajn, tedy co k tomu přičíst? Někdo pozemek musí prodat a obvykle se dá využít služeb realitní kanceláře. Tedy k ceně připočítáme náklady na tuto službu, obvykle ve výši 4% z požadované ceny. V tomto případě je to 40 tisíc. Pozemek tedy stojí už milion a čtyřicet tisíc. To ale ještě nejsme u konce.

Nyní záleží kdo bude pozemek prodávat. Konkrétně jde o to, zda je prodávající plátcem DPH či nikoliv. Pokud není, pak z částky, ke které jsme se dopočítali je třeba přidat ještě daň z nabytí nemovitosti. Ta činí 4% z kupní ceny. Ovšem nemusí to být takto, zákon stanovuje další dva možné způsoby výpočtu. A to z ceny místně obvyklé a taktéž je možné využít znaleckého posudku. Vždy se vychází z ceny, která je vyšší. Tedy koupit pozemek na Václavském náměstí za jednu kačku Vás neochrání od úhrady pěkného rance státu.

Jakou tedy máme cenu, když prodávající nebude plátcem DPH? Cena je nyní součtem požadovaného výnosu, ceny služeb a daně z nabytí nemovitosti – za předpokladu, že smluvená cena je vyšší než cena místně obvyklá či cena určená znaleckým posudkem. Tedy cena činí 1.081.600,- Kč. Ceny pozemků jsou smluvní a pokud se za tuto cenu najde kupce, je vše v pořádku. Logika výpočtu je jasná, vše sedí a není co řešit.

Komická situace, no komická, spíše smutná či na hlavu padlá nastane, když prodávající je plátcem DPH. Sice nechápu, proč na pozemek, který splňuje celkem široká kritéria stát uvaluje DPH, ale dejme tomu, že pro to měl sakra dobrý důvod. Přidanou hodnotu jaksi hledám marně dodnes. Asi nejdůležitějším kritériem je, zda jesou na pozemku inženýrské síte. Nemyslím tím však skutečnost, že pozemek je „zasíťován“ - tedy lze se v případě stavby na tyto sítě připojit. Prostě stačí, aby přes potzemek, jeho okraj, například vedla kanalizace či vodovod s příslušnou služebností. Pak už se z pozemku musí odvádět DPH!

Jak jsem napsal výše ten samý pozemek, o kterém jsem psal na začátku a přes jeho okraj vede kanalizace třetíí osoby a připojit se na ní je prakticky nemožné či velmi obtížné již spadne do DPH, pokud je prodávající plátcem DPH. Přidaná hodnota je NULA, ale daň nikoliv. Tedy pojďme počítat. Majitel chce výnos 1 mil. Kč. Připočte náklady služby realitního makléře a je na ceně 1.040.000,- Kč. Nyní musí ale ještě odvést dvě daně. A to DPH a daň z nabytí nemovitosti. Jak na to? Člověk zdravého selského rozumu užívajíce by nejdříve spočetl daň z nabytí nemovitosti a dostal se na cenu bez DPH stejnou, jako prodávající, který není plátcem DPH, tedy 1.081.600,- Kč. Následně by spočetl DPH. Z celé ceny. Ta v tomto případě činí 187.716,- Kč. Tedy celková cena pozemku v případě, že prodávajícím bude plátce DPH a pozemek splní předepsaná kritéria pro výpočet DPH, bude činit 1.269.315,- Kč. Ano, za prakticky ten samý pozemek s tím rozdílem, že prodávající je či není plýtce DPH. Nu což, sice si nejsem jist, žda jsem to spočetl správně, protože spočíst v této zemi svoji daňovou povinost je úkol hodný Boha, ale řekněme, že majitel plus mínus pár korun svůj milion dostane.

Potudy bych asi neřekl ani popel. Nicméně mě v minulých dnech finanční úřad začal přesvědčovat o tom, že v případě druhém, kdy je prodávající plátcem DPH, prodávající zkrátíl stát na daňi z nabytí nemovitosti. Cože? No, slyšel jsem dobře. Základem pro výpočet daně z nabytí nemovitosti, dle finančního úřadu není cena bez DPH, jak by logika věci napovídala, ale celková cena včetně DPH. Ano! Spočtete to co za pozemek chcete, připočtete náklady na prodej a daň z nabytí nemovitosti. Následně k této ceně dle zákona připočtete DPH. Chápete tu logiku finančního úřadu? Opravdu, finančíní úřad chce ještě uhradit daň z nabytí nemovitozti z části ceny kterou k Vaší ceně připořetl zákonem, tedy z DPH. V našem modelovém případě to bude dělat 7.509,- Kč. Pokud půjdete na finanční úřad a budete chtít vysvětlení s tím, že daňový poradci a právníci Vám tvrdí něco jiného, odkáží Vás na generální finanční ředitelství - jinak řečeno, zeptejte se zloděje, zda Vás může okrást. 

Každopádně to co nyní finanřní úřad předvádí v takovýchto případech je pouze na základě nejakého interního předpisu. Platit daň z daně v zákoně rozhodně není a jde jen o výklad. No, finančním úřadě si myslí, že vykládají zákon oni a v honbě za každou korunou, aby vyhověli slibům panan ministra financí, jdou i za hranu zaíkona. Vždy totiž platilo, že zákony vykládájí soudy svými rozhodnutími a nikoliv nějaký ořada, který chce uspokojit svého pána a začne vybírat i daň z daně.

Pochopím spoustu věcí, hloupý snad nejsem. Pochopit ale daň z daně mi dělá šeredné problémy!!! Obzvlýště za situace, kdy o rozdílné výši jedné daně rozhoduje nikoliv předmět prodeje, ale to, zda jste či nejste plátci DPH! Osobně nemám zase až takový problém daně platit, platím je, ale čeho je moc, toho je příliž. Vybírat daně je třeba, ale holit lidi takovýmto zpsobem je rozhodně za hranou dobrých mrvů, v rozporu s morálkou a dle mého i se zákonem! Dejte si na toto pozor, já si naběhl, nicméně však neustoupím a daň z daně platit nebudu i kdyby se něl ouřad vzteknout. Samozřejmě, že spoléhám na to, že tu máme ještě zbytky právního státu a ochrany, před naprosto debilním finančním úřadem se u soudu domoci, uvidíme, je to ruská ruleta.  

Autor: Petr Ugrin | pátek 13.5.2016 7:15 | karma článku: 34,98 | přečteno: 2872x
  • Další články autora

Petr Ugrin

Kdo jsou Češi? Že by převlečení Nemci? V.

Naposledy to byl Přemysl I., o kom jsem psal. O panovníkovi, který nadevší pochybnost učinil dvě věci, které až do dvacátého století přetrvali.

3.4.2015 v 0:00 | Karma: 8,46 | Přečteno: 288x | Diskuse| Miniblogy

Petr Ugrin

Kdo jsou Češi? Že by převlečení Nemci? IV.

Pojďme pokračovat dále s Přemyslovci. Doba, kterou tu ve zkratce probereme byla zlatým věkem Přemyslovců a je základem toho, co si dnes myslíme, že je základem naší státnosti.

1.4.2015 v 0:00 | Karma: 4,63 | Přečteno: 197x | Diskuse| Miniblogy

Petr Ugrin

Kdo jsou Češi? Že by převlečení Nemci? III.

Posledně jsme zkončili prvním Přemyslovcem, Bořivojem I. Osobně období Přemyslovců zbožňuji, protože je plné národních buditelských perel, které realitu minuly velkou oklikou.

30.3.2015 v 10:00 | Karma: 5,53 | Přečteno: 210x | Diskuse| Miniblogy

Petr Ugrin

Kdo jsou Češi? Že by převlečení Nemci? II.

Zkončili jsme u slavného Wogastisburgu, který byl, podle národně uvědomělých historiků a našich učitelů, velkým vítězstvím Slovanů. Co se ale dělo dále s námi „Čechy“?

27.3.2015 v 10:00 | Karma: 4,11 | Přečteno: 91x | Diskuse| Miniblogy

Petr Ugrin

Kdo jsou Češi? Že by převlečení Nemci?

Zvednout Čecha ze židle není až zase tak těžké, stačí říci pravdu. Vždy se bavím tím, jak mnozí lidé z pohledu historie dosáhnou tak do roku 1918 a pokud jsou dobří, tak až k „národním buditelům“.

24.3.2015 v 10:52 | Karma: 5,40 | Přečteno: 188x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1777x
Milující, ale tvrdý a nesmlouvavý otec. Jsem přesvědčený Thatcherista, protože už jsem dávno vyrostl z obecného klišé, že existují i věci co jsou zadarmo.

Seznam rubrik