Diskuse

Jste vlastenec? Ja, natürich!

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

L70u37k69á19š 42H85á78b18a

12. 12. 2013 16:16

jsem netušil, že na psychiatrii mají pacienti přístup k internetu

0 0
možnosti

Pane Švadlenko, díky.

0 0
možnosti

Příliš jednostranné. Začíná to už pohledem na Čechy za Bořivoje jako jeden velký listnatý les. Už to není pravda, v nížinách a nižšíchpahorkatinách se patrně souvislý les nikdy nevytvořil - nejdříve tomu bránilivelcí býložravci, poté zemědělci. Krajina před tisíci lety se tedy podobala té dnešní, jenom bylo více lesa ve vyšších polohách. A žádné"tlupy warlordů" - byla tu spořádaná zemědělská společnost,částečně již žijící v hradištích. Předchůdci nejstarších českých měst vzniklypodle archeologických nálezů už před koncem 9. století. V této době už tutaké nebyla směska slovanského a německého obyvatelstva (to byste musel párstoletí ubrat). Slovanské osídlení bylo v té době mnohem rozsáhlejší azahrnovalo Sasko i větší část Bavorska. Němečtí vládci to dobře věděli azahájili v těchto oblastech asimilační plány. Bavorští Slované bylipřesídlováni do nitra říše, aby se germanizovali. Nedělo se to však vpředchůdci českého státu, protože zde byli čeští panovníci. Přemyslovští panovníci patrně česky mluvili. Svědčí o tom mj. jejich slovanská jména, která dostávali až do saméhokonce dynastie. To je v kontrastu např. s Meklenburskem. Zdejšípobaltští Slované se také nechali začlenit do říše, přijali křesťanství a už podvou generacích měli jejich panovníci německá jména. Ta dynastie existujedoposud, ale už čistě německá a po Slovanech na tom území není ani stopy(připomínají je pouze slovanská jména zdejších měst - i hlavní městoBerlín založili Slované). Z udržení se češtiny na našem území se dá soudit, že byla po většinu své historie prestižním jazykem, kterým mluvily i vyšší vrstvy. Je známo, že pokud jazyk ztratí prestiž, postupně zaniká - viděli jsme to zde koncem 18. století, totéž je patrné v současné Bretani, Lužici, Irsku, Skotsku, apod. Ještě první Habsburkové své listiny pro České království vydávali česky, protože čeština tu byla hlavní úřední řeč. Změnilo se to až po bitvě na Bílé hoře. Takže tvrzení, že Přemyslovci mezi sebou mluvili německy, je vaše spekulace.

2 0
možnosti

A teď ke vztahu našeho území a (římsko)Německé říše. Nebyl totiž tak přímočarý.Ve vazalském vztahu k říši bylo už území Velké Moravy, ale zároveň se zdejšíknížata, jak česká, tak moravská, snažila tohoto vlivu zbavit a udržet simaximální autonomii. Výsledkem byly dlouhé války. Zároveň ovšem byl mocnýsoused výhodným spojencem, čehož využívali zejména ti příslušníci rodu, kteřínevládli a chtěli uchvátit moc. Německý soused to ovšem nedělal zadarmo. Přestose dá říci, že si české území po celou dobu existence Říše zachovalo značnoumíru autonomie, větší než ostatní německé státy (nechme teď stranou Burgundskoa Italské království). A i to vedlo k tomu, že se tu jakýsi český národ udržel.Do největší závislosti na Říši se naše území dostalo kvůli BřetislavuII. a jeho seniornímu nástupnickému řádu, který byl nepřehledný, vedl k dlouhýmbojům o moc mezi různými větvemi Přemyslovců a německým císařům umožnil aktivněna našem území zasahovat, když podporovali tu jednu, tu druhou stranu podleklasické zásady "rozděl a panuj". Teprve nástup Přemysla Otakara I.,který seniorní řád zrušil, umožnil konsolidaci celého území. Naproti tomuŘíše se stále více dezintegrovala, císařové prohráli svůj boj s papežem, cožoslabilo jejich prestiž v říši. Po pádu Hohenštaufské dynastie to byl stálevolnější svazek států, a to platilo už za Lucemburků. V té době si jednotliváknížata posilovala moc na svých územích a centrální moc slábla. Za Habsburků užbyla minimální, což se pokusili zvrátit vojenskými operacemi po roce 1620,načež vtáhli do války většinu Evropy, byli ve svých plánech poraženi a muselise smířit s tím, že Říše stala volným svazkem suverénních zemí, které se vyvíjely prakticky nezávisle (svazkem mnohemvolnějším, než je dnešní EU). Takže psát minimálně od této doby o nějaké jednotné Říši a výsadním postavení českých zemí v ní je ahistorický nesmysl. Císařský titul byl už jenom prestižní hodností habsburské dynastie, nezakládal žádné výhody a císařové už ani nebyli korunováni v Římě.

2 0
možnosti

J24o87s21e46f 73P18o37t74r

19. 11. 2013 22:09

Pane Ugrin,

s tím tatíčkem Masarýčkem máte naprostou pravdu.

Nemáte pravdu se začátky národníhjo obrození. Tenkrát česky mluvili už jen sedláci na venkově a nejnižší vrstva řemeslníků ve městech. Pod vlivem katolické církve a hlavně jezuitského řádu, si Češi  uvedomují svojí identitu a stávají se morálnějšími  než jejich němečtí sousedé   a  zvyšuje se jejich sebevědomí až k národnímu  obrození.

Opakuji, jedině působením  katolické církve a jezitů i dnes mluvíme česky.

Bohužel se mi  dneska zdá, že to působení byla medvědí služba

1 1
možnosti
Foto

P48e22t91r 16U26g31r22i89n

19. 11. 2013 22:41

V Anglii také kdysi mluvil anglicky jen "plebs" ... To jak lidé mluví není měřítkem pro určení národa.

1 0
možnosti
Foto

K39a95r13e51l 18R69a91d10a

19. 11. 2013 21:40

I vzdělaný osel zůstává oslem.  ;-D

4 0
možnosti

M74i10l39a73n 40R54a40d76e16k

19. 11. 2013 17:25

v tom pripade si doslapnete na Nemce, jeste predevcirem zadne Nemecko neexistovalo, ale sama knizeci a kralovstvi, mezi sebou valcici, na sebe nevrazici. Alespon ta Bohemie a Morava tu jsou davno.

2 0
možnosti

Ono to je tak.......nic jako Čech ve smyslu národnosti do 18-století neexistovalo. Čech byl prostě ten, kdo měl právo pobytu na území Koruny České. Bez ohledu na to, zda to byl ve skutečnosti Němec, Ital, Francouz, Švéd apod. :-)

1 2
možnosti

Nemáte pravdu. Podlehl jste protičeské demagogii sudetských Němců, jak byla hlásána zejména na počátku minulého století před první světovou válkou.

0 0
možnosti

V mnohém máte pravdu. Václavova manželka byla zřejmě Češka, jméno jsem už zapomněl, jeho syn se myslím jmenoval Zbraslav. Boleslavova manželka byl asi Němka, jmenoval se Biogota, někdy se píše Biogata.

Možná je dobré, že z nás naši předkové v 19. století udělali národ, na rozdíl od Lužických Slovanů, kteří se rozpustili v německém moři. U Stalingradu to bylo na vlásku. Kdyby se v českých zemích mluvilo německy a Hitler nás připojil v rámci Anschlussu k Říši, pak by měl o několik desítek divizí více a u Stalingradu by to vyhrál. V bitvě u Kurska Rusové nasazovali jednu zálohu za druhou a nedařilo se zastavit nápor Němců. Teprve když nasadili poslední zálohy, podařilo se nápor zadržet. Kdyby Wermacht měl ještě pár divizí, dopadlo by to obráceně.

A naopak, kdyby se Lužičtí Srbové vzchopili a udělali ze sebe v 19. století národ a po Prvé světové vyhlásili národní stát, třeba by bychom Hitlera společně zastrašili v době Mnichova.  Radší však ty dějiny neopravujme.

2 0
možnosti

A54l95e84x 31K95o35u38b52a

22. 12. 2013 20:08

Bohatě by stačilo kdyby "spojenci" nenechali Hitlerovi volnou ruku, otevřenou válkou s českolovenskem by jen ztratil další zdroje a čas, Francie a Velká Británie by tento konflikt nejspíše ochotně využily k napadnutí Německa z druhé strany, porážka Němců by byla jen otázka času...došlo by k odstavení Hitlera a Versailské smlouvě mk. II, Československo by pak možná bylo ještě o kousek větší (nebo by se naopak Polsko poněkud zvětšilo:-P)...

Ostatně i ta invaze do Polska by bez Českolovenské podopory nešla, Německo tehdy prostě nemělo dostatek zdrojů, což se po okupaci Československa a Polska dosti změnilo. Až potom si mohli dovolit Francii. Hezky jednoho po druhém, ne naráz.

Mimochodem, bez invaze do Ruska by se tam zaručeně rozjela celkem drsná občanská válka, Hiltler byl pro Stalina tím nejlepším co ho mohlo potkat. Bez pevné vlády by chaosem zmítané Rusko (se kterým měli pár nevyřízených účtů) bylo pro Japonce lákavějším cílem než USA, které sice tehdy mělo poněkud malou armádu, ale značný válečný potenciál.

Dějiny "opravit" nelze ani teoreticky ;-)

0 0
možnosti
Foto

O82t26t80o 41Č41e76r31n68ý

19. 11. 2013 14:49

Příliš zjednodušené, třebaže chápu myšlenku. S tím však vlastenectví nemá co do činění, klidně se může vázat ke státu, nemusí jít o národ a to téměř vždy. České království bylo vlastí i Němců a dalších.

A "kronika tak řečeného Dalimila", to je správný název, je psaná tehdejším intelektuálem na vysokém postu a měla dát zrodu českého státu formální a starobylý charakter. To, že se tam vyslovuje proti Němcům a cizákům obecně, může být dobový trend, vymezení se proti jedinému vážnému protivníkovi v té době, ale nemusí nutně směřovat proti Němcům usazených v Království Českém. Nota bene, když autor musel zažít první kolonizaci německými kolonisty hlavně do příhraničních oblastí a důlních středisek.

1 0
možnosti

Že Vy jste ji nečetl!

0 0
možnosti

:-)  natürich ... Wttin...

Trochu pořádku do toho pravopisu, mladý pane!

1 0
možnosti